4 Boyutlu Detaylı Ayrıntılı Ultrason Nedir? Nasıl Yapılır?

Halk arasında renkli ultrason, ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason diye de geçen 4 boyutlu ultrason bebeği karşımızda duruyormuş gibi insan dokusuna ait renklerde görmemizi sağlayan yöntemdir. Ultrason dokulara kulağımızın duyamayacağı frekansta ses dalgası gönderip dokudan geriye dönenlerin frekansına göre bir ekran üzerine yansıtarak dokuları tanımamızı sağlayan yöntemdir. Gelişen teknolojiyle ultrason cihazlarına yeni modaliteler eklenmiş ve dokuların üç boyutlu halini görebilmemize imkan sağlanmıştır. Böylelikle anne karnındaki bebeği karşımızdaymış gibi 3 boyutlu olarak görebilmekteyiz. Buna zaman boyutunun da eklenmesiyle gerçek zamanlı, bebeğin baktığımız andaki durumunu görebilmemiz sağlanmıştır ki buna da 4 boyutlu ultrason demekteyiz.

Dört boyutlu ultrasonla
bebeğin dış vücut yapısını, yüzünü inceleyebiliyoruz. Bazı dokularda ileri inceleme yöntemi olarak ta kullanılmaktadır. dört boyutlu ultrason yapılabilmesi için cihazımızın buna uygun olması gerekir. Her cihazda 3 boyut ya da 4 boyut modu yoktur. Günümüzde bu mod kullanılarak anne karnında bebeğin resimleri çekilmekte, dış görünüşü değerlendirilmektedir.

İyi bir 4 boyutlu ultrason görüntüsü için bazı koşullar gereklidir:

  • Bebeğin yüzünün ultrason probuna dönük olması.
  • Bebeğin yüzünün önünde ve yanında bebeğin herhangi bir uzvunun, kordon parçasının ya da plasentanın görüntüyü engelleyecek şekilde olmaması gerekir.
  • İnceleyeceğimiz kısım ile rahim duvarı arasında yeteri kadar amnion sıvısının olması gerekir.
  • İyi, güzel bir fetal görüntü için( yani bebeğin görüntüsü) gebelik haftasının 25-26. Haftadan büyük olması gerekir. Bu haftadan önceki ultrason görüntülerin de özellikle 20. Haftadan önce fetüs üzerindeki yumuşak doku yeterince gelişmediğinden fetal görüntü bize garip hatta korkunç gelebilir bu çok normal bir durumdur.
Bahçeşehir Detaylı Ultrason Gebelik Takibi

Genellikle halk arasında dört boyutlu ultrason ile ayrıntılı ultrason, ya da ikinci düzey ultrason birbirine karıştırılmakta, birbirinin yerine kullanılmaktadır. Oysa ki 4 boyutlu ultrason ultrasonografi cihazının bir modalite şekli iken, yani ultrason üzerinde ayar yapılarak farklı bir yönteme geçilmekte iken ayrıntılı ultrason yapılan işlemin adıdır ve genellikle iki boyutlu olarak yani siyah beyaz olarak yapılır. 4 boyutlu ultrason her ultrason değerlendirmesinde yapılabiliyor iken ayrıntılı ultrason belli haftalarda (18-23. haftalar arası) yapılabilmektedir. Ayrıntılı Ultrason ile bebeğin tüm iç organları, dış vücut yapısı, genital organları, eller ve ayaklar, plasentası, bebeğin içinde bulunduğu sıvı ve rahim duvarı, rahim ağzı incelenmekte, genetik anormallik bulgusu olup olmadığı araştırılmaktadır. Ayrıntılı ultrasonu bu konuda tecrübeli kişiler yapabiliyor iken dört boyutlu ultrasonu cihazını kullanmayı bilen herkes yapabilir.

Sizde bebeğinize 4 boyutlu ayrıntılı ultrason yaptırmak istiyorsanız bizimle irtibata geçiniz.

Tags: ultrasound near me, fetal usg, fetal ultrasound, pregnancy usg, pregnancy ultrasound, usg scan, usg fetus, plesenta usg, obstetrics usg, obstetrics doppler.

☎️ 0530 723 80 39 ?
? Bahçeşehir İstanbul ?
?? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ? Jinekolog ??