Gebelikte Kordon Dolanması ya da Kordonda Gerçek Düğüm Durumu

?? Kordonunda gerçek düğüm olan bir miniğim. Kalp atışları düşünce acil sezaryene almak zorunda kaldık. ?

❗️ Bu vesile ile kordonda gerçek düğüm ve kordon dolanmasından bahsetmek istiyorum;

❗️ Kordon dolanması ya da boyunda kordon olması rastgele oluşan bir durumdur. Özellikle de aşırı hareketli bebekler ve uzun kordonu olan (70 cm ve üzeri) bebeklerde daha sık görülmektedir. Literatürde 150 cm kordonu olan ve 10 kez boyna dolanmış bir vaka bildirilmiştir.

❗️ Doğum zamanı yaklaşık %20-25 bebekte boyunda kordon görülmektedir. Vücudun diğer yerlerine (mesela gövdeye ya da ayaklara) dolanması ise daha az yaygın bir durumdur.

❗️ Genelde boyunda tek tur halinde dolanmış olarak görülürken daha az da birkaç tur halinde dolanmış olabilir. En fazla belirtilen 10 tur dolanmadır.

❗️ Bu durum doğum öncesi genellikle renkli doppler ultrasonografi ile kolayca tespit edilebilir.

❗️ Aslında doğum öncesi boyunda kordon varlığını tesbit etmenin Perinatal outcome dediğimiz bebek ve annenin sağlığı ile ilgili olumlu gelişmeler sağladığına dair iyi kalitede çalışmalar bulunmamaktadır. Bu konudaki önde gelen kuruluşlar ultrasonda bebeğin boynunda kordon görülmesini normal bir bulgu kabul eder ve rapor edilmesini önermez. Çünkü bu durum ailede gereksiz strese, gereğinden fazla takibe ve girişimlere yol açabilir.

❗️ Kordon donanmasının bebekte ne gibi etkiler yapacağına dair yapılmış yeterince iyi kalite ve sayıda çalışma yoktur maalesef. Bazı çalışmalarda boyunda birden fazla tur kordon ya da kordonda gerçek düğüm olduğunda bebeğin ölüm riskinin tek tur kordon yada hiç dolalı olmayan kordona göre bir miktar daha artacağı bildirilmiştir. Kordondaki gerçek düğümün ölüm riskini 4 kat artırabileceği bildirilmiştir.

❗️ Boyunda özelliklerde birkaç tur kordonu olan bebeklerde kalp atım anormallikleri biraz daha fazla olabilmektedir.

❗️ Kordon dolanması nedeni ile sezaryan önerilmemektedir. Doğumdan hemen önce 3 turdan fazla kordon dolanması tesbit edilebiliyorsa bunlarda doğum komplikasyonları biraz daha artabilmektedir, bu açıdan yakın takip ve planlı doğum önermektedir bazı otoriteler.

❗️ Sevgili hanımlar bebeğimin boynunda kordon var diye stres yapmayın lütfen, genelde bir yada iki turda pek sorun olmuyor.

❤️ Sağlıcakla kalın, yavrularınızı sağlıkla kucağınıza almak dileğiyle. ??