Fetal Makrozomi (İri Bebek)

Fetal makrozomi yani iri bebek gebelik haftasından bağımsız olarak bebeğin 4000-4500 gr ve üzerinde olması demektir. Önemi bu tanıyı alan bebeklerin hem kendilerinde hem de annelerinde komplikasyon riskinin artmasıdır.

Aslında bebeğin kilosunun normal olup olmadığını anlayabilmemiz için gebelik haftasına göre oluşturulmuş toplum ortalaması değerleri mevcuttur, bu değerlerle karşılaştırırız. Tablo 1’de Amerikan toplumu için oluşturulmuş bu değerleri görmekteyiz. %10 ila %90 arasındaki
değerler normal kabul edilir. En doğrusu milletlerin kendi toplumlarına göre oluşturduğu değerlerdir.

Risk faktörleri; annenin vücut oranlarının toplum ortalamasının üzerinde olması, annede gebeliğe bağlı ya da gebelik öncesi var olan şeker hastalığı, gebelikte aşırı kilo alımı olarak sayılabilir.

Anne için riskleri; zor ve uzamış doğum, sezaryen oranlarında artış, doğum kanalında yırtıklar, doğum sonu kanama oranında artış, rahimde yırtıklar oluşması vs.

5200 gr Doğan Bebeğimiz

Bebek için riskleri:
– Doğumda omuz takılması, brakial plexus zedelenmesi (kola giden sinirlerde zedelenme), klavikula kırığı, bebeğin uzun süre doğum kanalında kalmasına bağlı olarak oksijensiz kalması,
– Doğumdan sonra bebeğin yoğun bakıma gitme ihtimalinde artış, hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi), bazı kan hücrelerinde artış, solunum problemleri
– Uzun dönemde erişkin hayatında şeker ve kalp hastalıklarına yatkınlık, obezite, metabolik sendrom gibi hastalıklarda artış olmaktadır. Fetal makrozominin tanısı genelde ultrasonografi ile konur. özellikle de son dönem yapılan ultrasonografi daha doğru bir şekilde bize tahmini fetal kilo hakkında fikir verir.

Fetal makrozomiden korunmak önemlidir. Bunun için gebe kalmadan önce ideal kiloda ve sağlıklı olmak, gebelik boyunca beslenmeye dikkat ederek sağlıklı beslenmek, fazla kilo almamak gibi önlemler alınabilir. Yine de her ne kadar çok dikkatli olunsa da her bebeğin boy ve kilosunu belirleyen en önemli şey kendi genetiği ve kendi büyüme potansiyeli olduğundan makrozomik fetüsle karşılaşabiliriz. Böyle bir durumda doğum ve sonrasında ki oluşabilecek komplikasyonları azaltmak için doğum şekline doktorunuzla birlikte karar vermek en doğrusu olacaktır.

Tablo 1 – Aşağıda 2011 Yılında Amerika’da canlı doğan tekil gebeliklere göre doğumda haftalara göre bebeklerin kilogram aralıkları: